Dana 13.06.2024. župa sv. Ante na Petrićevcu proslavila je svoga nebeskog zaštitnika. Samoj proslavi prethodila je trodnevna priprava u kojoj su se vjernici na doličan način, kroz svetu ispovijed i osobnu pobožnost kao i kroz molitvu svete krunice s nakanom za duhovna zvanja pripremili za ovogodišnju proslavu.

Na samu svetkovinu u župi su bile četiri svete mise od kojih je onu središnju predvodio uzoriti mons. Tomo Vukšić, nadbiskup i metropolita Vrhbosanski i Apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH. Uz mons. Tomu u koncelebraciji su bili fra Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, gvardijan fra Domagoj Šimić, dekan preč. Žarko Vladislav Ošap, fra Ivo Orlovac, definitor i župnik u Barlovcima, fra Dominko Batinić, župnik u Trnu, fra Miroslav Kljajić, župnik Ivanjske, fra Tomislav Svetinović, samostanski vikar i upravitelj župe u Sanskome Mostu te članovi samostana fra Dujo Ljevar i fra Rafael Ivankić, te vlč. Marin Babić, tajnik nadbiskupa.

Da je sveti Anto svetac cijeloga svijeta ukazivala je i lijepa posjećenost vjernika ovogodišnje proslave, katolika kao i subraće pravoslavaca. Osobito se dalo primijetiti na centralnom slavlju kada je samostanska i župna crkva bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Također svojim dolaskom slavlje su uzveličali i gosp. Zdravko Rezo, general, gosp. Zoran Piličić, generalni konzul RH u Banjoj Luci, te gosp. dr. Davor Pranjić, dopredsjednik RS iz reda Hrvatskog naroda.

Trodnevnu pripravu kao i samu svetkovinu svetog Ante svojim pjevanjem uveličali su udruženi zborovi banjolučkih župa pod ravnanjem Dorotee Bekić, studentice Akademije Umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Neka vas prati Božji blagoslov i zagovor sv. Ante!

Izvor: Samostan Petrićevac